Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Επιχειρηματικό Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Doing Business with CERN». Το συνέδριο διοργάνωσαν διαδικτυακά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και το Ερευνητικό Κέντρο CERN, στοχεύοντας στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων του CERN με επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά με πάνω από 3.100 views, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κοινού της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Επιχειρηματικό συνέδριο ξεκίνησε με την κα Charlotte Lindberg Warakaulle – Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε στην πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων Ελλάδας και Cern, ενώ τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου καθώς έχει στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και την αναζήτηση ευκαιριών στη σύναψη συνεργασιών. Δείτε την ομιλία εδώ.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Τάσος Τζήκας υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στις προμήθειες του Cern, ενώ ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφτηκε το 2017 στην Γενεύη μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του CERN, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων σε τομείς επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Τόνισε επίσης ότι σε λίγο καιρό από τώρα, όταν θα είναι έτοιμοι, θα ανακοινώσουν ακόμη περισσότερα πράγματα που θα αφορούν στη συνεργασία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας με το Cern». Δείτε την ομιλία του προέδρου της Τεχνόπολης Τάσου Τζήκα εδώ. Δείτε την ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Τσεσμελής ο Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Cern, αναφέρθηκε στις ερευνητικές αλλά και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του κέντρου πυρηνικών ερευνών, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και γνωστοποίησε ότι φέτος για πρώτη φορά 22 μαθητές από την Ελλάδα θα επισκεφθούν το Σεπτέμβριο το Cern. Δείτε την ομιλία εδώ.
Τον τρόπο με τον οποίο μια ελληνική επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες μέσω των οποίων το Cern προμηθεύεται προϊόντα και υπηρεσίες παρουσίασε ο Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Cern, Jerom Pierlot. Ο κ. Pierlot επισήμανε ότι η διαδικασία της προμήθειας αφορά τόσο προϊόντα που υπάρχουν ήδη όσο και προϊόντα που μπορούν να παραχθούν μέσω υπαρχουσών τεχνικών και τεχνολογιών κατασκευής αλλά και μη τυπικά προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχει τεχνογνωσία. Δείτε την ομιλία εδώ.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Μεταφοράς γνώσης, Giovanni Anelli παρουσίασε έναν ακόμη τρόπο επιχειρηματικής συνεργασίας με το Cern, εκείνον της μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ερευνητικό Κέντρο για την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών. Σημείωσε ότι τεχνολογίες που παράγονται στο πλαίσιο της έρευνας δεν είναι έτοιμες για χρήση αλλά με τις απαραίτητες προσαρμογές μπορούν να προωθηθούν εμπορικά. Δείτε την ομιλία εδώ.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται την τεχνολογική υποστήριξη του Cern και ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι ο ΣΕΒΕ έχει στρατηγικό στόχο να λειτουργήσει ως κεντρικός πυλώνας στον τριπλό πυλώνα της καινοτομίας. Δείτε την ομιλία εδώ.
Ενώ ο Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) Δρ. Χρήστος Γεωργίου αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της εκδήλωσης καθώς συμβάλει στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν την ευκαιρία να συνάψουν συνεργασία με έναν τόσο μεγάλο οργανισμό όπως το Cern. Δείτε την ομιλία εδώ.
Τέλος οι παρακάτω εταιρίες παρουσίασαν το προφίλ των εταιριών τους:
AS Automation, Dromeas, Episystems, Kuehne Nagel, Livemedia, Palaplast, Eurotrade, Prisma
Το Συνέδριο συντόνισε η Αρχισυντάκτρια του Livemedia, Ειρήνη Συράκη.