Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ICT Business Park

Γενικά

Η Technopolis ICT Business Park αποτελεί το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα στο οποίο μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις της νέας οικονομίας καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης και προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Βόρεια Ελλάδα.

Η Technopolis ICT Business Park ξεκίνησε ως ένα όραμα, μια ιδιωτική πρωτοβουλία επιχειρηματιών της πληροφορικής που το 2001 οραματιστήκαν την ανάγκη εξωστρέφειας του κλάδου και θέλησαν να προσφέρουν στην επόμενη γενιά και στη βόρειο Ελλάδα μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης. Ξεκίνησε με μετόχους μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, την συμμετοχή σημαντικών επιχειρήσεων Πληροφορικής και Υψηλής Τεχνολογίας από όλη την Ελλάδα, καθώς και δημόσιους φορείς.

Σκοπός της εταιρείας ήταν η ίδρυση του πρώτου Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα τόσο για την επίλυση μερικών από τα προβλήματα των εταιρειών του κλάδου, όπως οι στεγαστικές τους ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα την ανάπτυξη συνεργειών και τη παροχή σύγχρονων υποδομών και επενδυτικών ευκαιριών, το οποίο θα αποτελέσει πνεύμονα ανάπτυξης τόσο για την Θεσσαλονίκη, όσο και για την χώρα γενικότερα.

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης είναι εντός των θεσμοθετημένων ορίων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και αποτελεί ισχυρό μέλος του οικοσυστήματος της καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και έχει ήδη εξελιχτεί σε πόλο τεχνολογίας και καινοτομίας. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Μουσείο Τεχνολογίας και το CEDEFOP. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφορα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, ξενοδοχεία, ιατρικά κέντρα και εκ παιδευτικά ιδρύματα.

Ο αρχικός στόχος της εταιρείας έχει επιτευχθεί με την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, του πρώτου Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, αποτέλεσμα ενός επενδυτικού σχεδίου άνω των 12,5 εκ. Ευρώ. Σήμερα υπάρχουν 4 κτηριακά συγκροτήματα, ενώ στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί άλλα 3 νέα κτήρια γραφείων αξιοποιώντας τα μοναδικά κίνητρα που προσφέρει το πάρκο.

Περιλαμβάνει έκταση 94 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, ενώ η έκτασή της έχει μία ελαφριά κλίση με Νότιο-Δυτική κατεύθυνση που εξασφαλίζει καταπληκτική Θεά προς τον Θερμαϊκό κόλπο σε όλα τα κτίρια της.

Η Τεχνόπολη ξεκίνησε ως ένα όραμα για μια πρωτοποριακή λύση στέγασης των εταιριών πληροφορικής και τεχνολογίας, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης και προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Βόρεια Ελλάδα.

  • Τα Τεχνολογικά Πάρκα λόγω της φύσης τους διαθέτουν μία σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ειδικά όταν αυτά έχουν μία ικανή συμμετοχή επιχειρήσεων και φορέων.
  • Τα μεγάλα τεχνολογικά πάρκα στην Ευρώπη και αλλού, αναπτύσσοντας τη ταυτότητα ενός τεχνολογικού χωριού, λειτουργούν ως κόμβοι ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας. Η ίδρυσή τους αποτελεί συχνά πρωτοβουλία των τοπικών δημόσιων αρχών ενώ ενισχύονται και στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της κάθε χώρας. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών αποτελεί πρωτοβουλία πανεπιστημίων ενώ διατηρούν και Θερμοκοιτίδες για νέες επιχειρήσεις.
  • Τα τεχνολογικά πάρκα παρέχουν state οf the art τηλεπικοινωνιακές υποδομές αλλά και μία πλήρη γκάμα συμπληρωματικών υπηρεσιών. Δραστηριοποιούνται στη δημιουργία πρότυπων δραστηριοτήτων για νέες τεχνολογίες, επιδεικτικά έργα, εκπαίδευση στελεχών και διάχυση νέων τεχνολογιών.
  • Είναι ιδανικοί χώροι προσέλκυσης τοπικών και ξένων επενδύσεων και δραστηριοποιούνται έντονα για τη δημόσια και διεθνή προβολή τους μέσω οργανωμένων προωθητικών ενεργειών. Για το λόγω αυτό η μισή έκταση του πάρκου ανήκει στη Αμερικανική Γεωργική Σχολή με στόχο να εξυπηρετήσει κυρίως διεθνής εμβληματικές επενδύσεις.

Σε πλήρη ανάπτυξη η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αναμένεται να φιλοξενεί περισσότερες από 200 καινοτόμες επιχειρήσεις με περισσότερους από 4000 εργαζομένους.

Η Technopolis σε αριθμούς

Συνολική έκταση πάρκου
94 στρέμματα
Κοινόχρηστοι χώροι - υποδομές
29 στρέμματα
Συνολική έκταση για εγκατάσταση επιχειρήσεων
65 στρέμματα
Συνολική επιφάνεια κτιρίων για επιχειρήσεις
85.000 m2
Συνολικές θέσεις parking (υπαίθριες και υπόγειες)
1.500
Συνολική έκταση πρασίνου
30 στρέμματα