Δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα για τη μελέτη κινήτρων σε εταιρίες τεχνολογίας
Επιτροπή θα διερευνήσει τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για την προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.
Στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα διερευνήσει τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για την προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αλλά και ευρύτερα στο οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης, συμφώνησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπεύθυνος για τη Βιομηχανία Στέργιος Πιτσιόρλας και η διοίκηση της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης.
Κατά την επίσκεψη του υπουργού στην Τεχνόπολη, δήλωσε ότι πρέπει άμεσα η χώρα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και τις καινοτομικές επιχειρήσεις να κινηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. με ταχείς ρυθμούς στο περιβάλλον της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Στην επιτροπή που θα σχηματιστεί θα συμμετέχουν η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στελέχη του ΥΠΟΙΑΝ και εκπρόσωποι φορέων.
Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει από όλους τους εμπλεκόμενους να διαμορφωθεί μια στρατηγική στα θέματα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθώς ακόμη παραμένει ζητούμενο η συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μάλιστα είπε ενδεικτικά ότι η Ελλάδα ενώ είναι στην 6η -7η θέση στις δημοσιεύσεις ερευνητικών εργασιών, είναι τελευταία στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών.
Τον υπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Πάρκου.
Στη θερμοκοιτίδα της Τεχνόπολης είναι εγκατεστημένες σήμερα 15 εταιρείες ενώ έχουν «αποφοιτήσει» 35 startups. Επίσης στη Τεχνόπολη είναι εγκαταστημένες οι εταιρείες MLS. Logismos, Oktabit και Deloitte.
Εάν δοθούν κίνητρα (φορολογικά, ασφαλιστικά, επενδυτικά) η Τεχνόπολη μπορεί να φιλοξενήσει έως και 150 εταιρείες και πάνω από 3.000 εργαζομένους.