Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νέα / Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου | Εποικοδομητική η συνάντηση του SEEIIST στη Θεσσαλονίκη για το «μικρό» CERN με σκοπό την έρευνα για τη θεραπεία καρκινικών όγκων

Σε τροχιά έχει μπει η εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου ΝΑ Ευρώπης για τις Βιώσιμες Τεχνολογίες (SEEIIST) με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Έρευνας για τη Θεραπεία του Καρκίνου στα πρότυπα του CERN, που θα στηρίζεται στη μέθοδο της ακτινοβολίας καρκινικών όγκων με πρωτόνια και βαρέα ιόντα (Αδρονική Θεραπεία).
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε, μεταξύ άλλων, το 14th SEEIIST Steering Committee Meeting με κεντρικό θέμα «The South East European Initiative for Cancer Research and Therapy with Ions», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 4 – 6 Απριλίου από την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η εν λόγω πρωτοβουλία προωθείται από το Ινστιτούτο SEEIIST και υποστηρίζεται από 10 χώρες της ΝΑ Ευρώπης και την Ελλάδα.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο Πρόεδρος του SEEIIST, Καθηγητής Leandar Litov, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υφυπουργός Έρευνας Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, η Επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα Μαρία Αντωνίου και ο Επικεφαλής των διεθνών σχέσεων των συνδεδεμένων χωρών του CERN, Εμμανουήλ Τσεσμελής.
Η εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν σε υψηλό επίπεδο που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του έργου για την ελληνική επιστημονική κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία.
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των 10 χωρών μελών του SEEIIST, μαζί με τον Πρεσβευτή του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Stefan Estermann, ο Αντιπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Τεχνικός Υπεύθυνος για το SEEIIST project, Σωτήρης Χαρισόπουλος, ο Διευθυντής του κέντρου θεραπείας CNAO, Sandro Rossi, ο Maurizio Vretenar Αρχηγός ομάδας ανάπτυξης επιταχυντών νέας γενιάς του CERN και ο Senior Accelerator Physicist Διευθυντής του τμήματος «beam physics» του CERN Γιάννης Παπαφιλίππου.
Στο ανοικτό μέρος της συνεδρίασης παρουσιάστηκε η διακρατική πρωτοβουλία του SEEIIST που στηρίζεται σε τεχνολογίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο CERN, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας σε μία από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης ενός νέου ερευνητικού κέντρου για θεραπεία καρκινικών όγκων, ενός «μικρού CERN», που θα βασίζεται σε επιταχυντή «επόμενης γενιάς», και θα συνδυάζει αντικαρκινική θεραπεία και επιστημονική έρευνα για τον καρκίνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία με δέσμες ιόντων μπορεί να στοχεύει στη ριζική αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη συμβατική ακτινοθεραπεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους παρακείμενους υγιείς ιστούς.
Στη συνέχεια στις τρεις κλειστές συνεδριάσεις τα μέλη των επιτροπών συζήτησαν και αποφάσισαν σχετικά με θέματα υλοποίησης της πρωτοβουλίας, τα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα τοποθεσίας της εγκατάστασης.
«Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι μία γέφυρα επικοινωνίας του CERN με την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Από τη συμμετοχή μας σ’ αυτήν την πρωτοβουλία του SEEIIST είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν οι κοινωνίες όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας, όσον αφορά την έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου. Πρότασή μας είναι η Ελλάδα να διεκδικήσει τη δημιουργία αυτού του νέου Ερευνητικού και Θεραπευτικού Κέντρου για τον καρκίνο, στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Τζήκας.
Τέλος, τα μέλη επισκέφθηκαν τις ερευνητικές και θεραπευτικές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης. Επίσης, ξεναγήθηκαν σε μνημεία της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και στους Βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://seeiist.eu

https://www.pkm.gov.gr/default.aspx-GRpage=35pressid=23634

https://www.pkm.gov.gr/default.aspx-GRpage=35pressid=23634